+90 535 796 55 07-535 938 80 28 cmsondaj@gmail.com

Su Sondajının Zemin Üzerindeki Etkileri

Su Sondajının Zemin Üzerindeki Etkileri

Su Sondajının Kuyulara Etkisi

Su Sondajının Zemin Üzerindeki Etkileri

Zemin üzerinde yapılan bir çalışma olan, zeminin jeolojik yapısı üzerinde çamur dolaşımı ile yapılır. Zemine kuyu açılır. Açılan kuyu çalışması sonrası, hidrolojik özellikleri kontrol edilerek ileri aşamadaki projeler netleştirilir. Su sondajı çalışmalarının aşamaları ve su sondajı nedir diye sorulduğunda, sondaj çalışmaları kuyu içerisine borulama işlemi ile şekillendirilir. Yumuşak zeminler üzerinde yapılan su sondajı, çamurların sirkülasyonuna göre gerekli çalışmalar yapılır. Sert zeminler üzerinde yapılan çalışmalarda ise hava sirkülasyonu göz önüne alınarak ilerlenir. Yapılacak çalışmalar önceden belirlenerek, yeraltı suyunun en elverişli yerlerinde projeler devam ettirilir.

Çalışanlar sırasında istenilen derinliklere ulaşıldığında kullanılan ekipmanlar sayesinde borular dışarıya çıkarılarak küçük çaplardaki borular yardımıyla kuyu için önlem alınır. Kuyuların cidarıyla muhafaza için kullanılan boruların arasındaki yer, yıkanan ya da elenen sondaj çakılları ile doldurulur. Sonraki aşamada ise açılan kuyu temizlenerek basınçlı hava ile pistonlama kullanılabilir hale getirilir. Bu çalışmalar yapılırken uzman bir su sondaj firması yetkililerinin izleniminde olmalıdır. Uzmanlar ile çalışmanın, su kaybı olmaması açısından önemlidir.

Su Sondajı Çalışmalarının Mantığı

Bu projelerin amacı, yeraltındaki belli bir derinliğe ulaşmak ve derinlikteki suların pompa yardımı ile çekim işidir. Yapılan çekim işinde önemli olan ise çalışan koyunun yıkılmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için gerekli önlemler alınarak çalışmalara başlanır. Kuyu içerisinde kalite düzeyleri, boru çapları, boruların cinsi, çalışılan proje üzerindeki uygunluk, çakıl zarflarının kalınlıkları ve uygulama sırasında kullanılan su sondajı, teknik çalışmalara göre değişim gösterir.